Scrisoarea unui medic psihiatru prin care îi îndeamnă pe tineri să nu vadă „Fifty Shades of Grey“: „Abuzul nu e fermecător sau cool“
Actorii Dakota Johnson şi Jamie Dornan joacă rolurile principale în drama erotică „Fifty Shades of Grey“ |
Numit cel mai provocator film al ultimului deceniu, „Fifty Shades of Grey“ este genul de film pe care fie îl iubeşti, fie îl urăşti. Despre adaptarea cinematografică a bestsellerului omonim semnat de Erika Leonard James s-a scris şi s-a vorbit atât de mult încât a devenit un fenomen global cu mult înainte de a ajunge pe marile ecrane. Critici, cinefili, jurnalişti, feministe, toţi şi-au spus părerea, însă Miriam Grossman, psihiatru şi autoarea a două volume, „Unprotected“ şi „You’re Teaching My Child WHAT?“, este mult mai vehementă, îndemnându-i pe tineri să nu vizioneze „Fifty Shades of Grey“, printr-o scrisoare publicată pe blog.
„Fifty Shades of Grey“ prezintă povestea Anastasiei Steele (Dakota Johnson), o studentă în vârstă de 22 de ani şi încă virgină, care cedează în faţa şarmului şi a practicilor sadomasochiste ale miliardarului Christian Grey (Jamie Dornan). „Eu nu fac dragoste. Eu fac sex. Dur“, este una dintre replicile cu care spectatorul este introdus în universul tulbure al devianţei sexuale şi a perversiunii lui Christian Grey. De asemenea, este motivul pentru care medicul psihiatrul consideră că filmul ar putea avea efecte negative asupra adolescenţilor, precizând că abuzul nu este ceva „fermecător sau cool“, aşa cum este prezentat, ci este departe de a fi bun, „sub nicio formă şi în nicio circumstanţă.
Fifty Shades of Grey. Scrisoarea integrală a medicului psihiatru
În filmul „Fifty Shades of Grey/ Cincizeci de umbre ale lui Grey“ nu este nimic gri. Totul este negru. Lăsaţi-mă să vă explic. Eu ajut oameni care sunt distruşi sufleteşte. Spre deosebire de doctori, care folosesc raze X sau analize de sânge pentru a determina de ce suferă cineva, rănile care mă interesează pe mine sunt ascunse. Eu pun întrebări şi ascult cu atenţie răspunsurile. În acest mod descopar de ce persoana din faţa mea „sângerează“. Anii de atentă ascultare m-au învăţat foarte multe lucruri. Unul dintre ele este că tinerii sunt profund confuzi în legătură cu iubirea – cum să o descopere şi cum să o păstreze. Ei fac alegeri nepotrivite şi ajung să sufere enorm. Eu nu-mi doresc ca tu să suferi aşa cum o fac oamenii pe care îi întâlnesc în cabinetul meu, aşa că vă avertizez cu privire la un nou film numit „Fifty Shades of Grey“. Chiar dacă nu vezi filmul, mesajul său toxic se insinuează în cultura noastra şi poate semăna idei periculoase în mintea voastră. „Fifty Shades of Grey“ a fost lansat de Valentine’s Day, aşa că poţi crede că este o poveste de dragoste, însă nu crede aşa ceva. Filmul este de fapt despre o relaţie bolnavă şi periculoasă, plină de abuzari fizice şi emoţionale. Filmul pare fermecător, pentru că actorii sunt minunaţi, au maşini scumpe şi avioane, Beyonce cântă. Ai putea trage concluzia că şi Christian şi Ana (personajele principale ale filmului - n.red.) sunt „cool“ şi că relaţia lor este acceptabilă. Nu permite să fii manipulat! Oamenii din spatele filmului vor doar banii tăi, lor nu le pasă de problemele tale şi de ceea ce îţi doreşti.
Fifty Shades of Grey. „Abuzul nu este ceva fermecător sau cool“
Ceea ce tu trebuie să ştii despre filmul „Fifty Shades of Grey“: copil fiind, Christian Grey a fost îngrozitor de neglijat. El este confuz în ceea ce priveşte iubirea deoarece nu a trăit-o niciodată cu adevarat. În mintea sa, iubirea este amestecată cu sentimente negative, cum sunt durerea şi ruşinea. Lui Christian îi face plăcere să rănească femeile în moduri ciudate. Anastasia este o fată imatură care se îndrăgosteşte de înfăţisarea şi bogăţia lui Christian şi, în mod copilăresc, îi respectă dorinţele. În viaţa reala, această poveste s-ar termina prost, cu Christian în închisoare şi cu Ana într-un adăpost sau la morgă sau Christian ar continua să o bată pe Ana şi ea i-ar rămâne alături şi ar suferi. Oricum ar fi, fără îndoială, vieţile lor nu ar fi o poveste fericită. Credeţi-mă. Ca medic, vă spun cu toată seriozitatea: Nu vizionaţi filmul „Fifty Shades of Grey“. Informaţi-vă, aflaţi despre ce este vorba şi explicaţi-le prietenilor voştri de ce nici ei nu ar trebui să-l vadă.
Fifty Shades of Grey: Ideile periculoase din spatele filmului
Iată câteva dintre ideile periculoase promovate de filmul „Fifty Shades of Grey“:
1. Fetele vor băieţi cum este Christian, care să le domine şi să fie duri
Nu! O femeie sănătoasă din punct de vedere mental evită suferinţa. Ea doreşte să se simtă în siguranţă, respectată, alături de un bărbat în care poate avea încredere. Visează la rochia de mireasă, nu la cătuşe.
2. Baieţii vor o fată ca Anastasia, care este supusă şi nesigura
Greşit. Un bărbat sănătos vrea o femeie care să se poată susţine singură. Dacă el are probleme, ea să-l ajute să-şi revină.
3. Anastasia îşi exercită libertatea de decizie când consimte să fie rănită, astfel că nimeni nu o poate judeca
Eroare de logică. Desigur că ea poate alege – şi face o alegere proastă. O decizie auto-distrugătoare este o decizie greşită.
4. Anastasia face alegeri în privinţa lui Christian într-un mod bine gândit şi într-o manieră detaşată
Îndoielnic. Christian îi dă în permanenţă alcool, iar judecata ei devine neclară. De asemenea, Anastasia îşi începe viaţa sexuală cu el – prima ei experienţă – la scurt timp după ce îl întâlneşte. Neuroştiinţa arată că atunci când doi oameni ajung în intimitate se poate declanşa brusc sentimentul de ataşare şi încredere, înainte ca ea să fie singură că el merită. Sexul este o experienţă foarte intensă – mai ales prima dată. În final, Christian o manipulează pe Anastasia ca să semneze un acord prin care îi interzice să dezvăluie oricui că el abuzează sexual femeile. Alcool, sex, manipulare – destule „ingrediente“ care să împiedice luarea unei decizii bine gândite.
5. Problemele emoţionale ale lui Christian sunt vindecate de iubirea Anastasiei
Doar într-un film. În lumea reala, Christian nu se va schimba semnificativ. Dacă Anastasia s-ar simţi împlinită să ajute oameni cu probleme emoţionale, ar fi trebuit să devină psihiatru sau asistent social.
6. Este bine sa experimentezi sexual
Poate pentru adulţii aflaţi într-o relaţie sănătoasă, de lungă durată, în care partenerii sunt devotaţi unul altuia, o relaţie monogamă, cu alte cuvinte, „căsătorie“. Altfel, există un risc mare de a contracta boli cu transmitere sexuală, sarcină sau abuz sexual. Este mai înţelept să fii foarte atent cui îi permiţi să se aproapie de tine, fizic şi emoţional, deoarece o singură întâlnire îţi poate schimba viaţa pentru totdeauna.
Fifty Shades of Grey este alb şi negru, nu există nuanţe de gri
Concluzia finală: ideile din filmul „Fifty Shades of Grey“ sunt periculoase şi pot duce la confuzie şi decizii proaste cu privire la iubire. Sunt diferenţe majore între o relaţie sănătoasă şi una nesănătoasă dar filmul estompează aceste diferenţe, astfel încât începi să te întrebi: ce este sănătos într-o relaţie? Ce este greşit? Sunt atâtea nuanţe de gri...nu mai sunt sigur. Vorbim aici despre siguranţa şi viitorul tău. Nu este loc de îndoială: o relaţie intimă care include violenţă, consimţită ori nu, este complet inacceptabilă. Este alb şi negru. Nu există nuanţe de gri. Nici măcar una.
Sursa: http://adevarul.ro/
Vedeti şi:
https://saccsiv.wordpress.com/2015/02/12/next-level-de-valentines-day-sa-vizionam-cu-totii-fifty-shades-of-grey-ca-sa-invatam-sa-practicam-bdsm/#more-24507
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu